lunes, 3 de septiembre de 2012

Abril 14/04/12

 Riells - Coll Xic - Camí de les Cascades - Riells.  14/04/12
L’excursió d’aquest mes d’Abril, ens permet endinsar-nos en una de les parts mes salvatge i desconeguda del massís del Montseny.
El punt de trobada, és l’església de Riells del Montseny o abadia de Sant Martí, de la qual ja es té notícia des del segle XI.
Tot i que les previsions meteorològiques no eren gaire favorables, i la nit anterior, a caigut una gran tempesta per aquests indrets, el matí s’ha aixecat amb un cel blau només trencat per uns quants núvols blancs creuant el cel.
Sortim de davant de l’església en direcció SW, per la pista que porta cap a Santa Fe fins arribar al trencall de Can Guillem i Can Nadeu. Sense creuar la riera seguim per una deteriorada pista que en forta pujada i paral·lelament a la riera, s’endinsa pel Sot Llobater.El Sot Llobater és un dels indrets més recòndits del Montseny. Situat en el vessant est del Morou, s'enfila dret des de Riells fins al coll de l'Escala. El camí recorre pel fons del sot i és difícil tenir vistes àmplies si no és des dels seus dos extrems, el cim de l'Escala i les roques del Portell del Bisbe. Això no obstant, la salvatgeria del seu paisatge i la varietat de la vegetació fan que el recorregut sigui molt agraït. A la part superior del recorregut hi ha algunes de les millors fagedes del país, que, sobretot a la tardor, ofereixen una varietat de colors insuperable. Però l'encant del recorregut és molt variat: roques de formes capritxoses i atrevides, miradors insospitats, alzinars atapeïts, sots gairebé impenetrables i la meravella de les aigües de la riera de Riells.
Deixem la pista per continuar per un corriol no gaire marcat. El corriol, molt confús, s’endinsa entre els còdols del sot pujant pel marge dret de la riera. A estones es fa difícil seguir el camí.
Es l’hora d’esmorzar, ens sortim una mica del corriol buscant un lloc adient, trobem una esplanada on unes grans roques que no ens expliquem des d’on han sortit, ens proporcionen un bon lloc per esmorzar  (2h 21’)Reiniciem la ruta pel corriol que en forta pujada, ens porta al trencall del Coll Xic (2h 36’), el camí de l’esquerra porta a la portella del Bisbe, Pla de les Bruixes, i l’Esquell de Morou, nosaltres, prenem el de la dreta i en uns deu minuts arribem al Coll Xic (2h 46). És un bon lloc per descansar una mica i contemplar el feréstec escenari que tenim al voltant nostre. Destaca força avall el Pont de l'Àliga, una pedra plana enclavada entre estrats gairebé verticals. També la vista sobre la vall dels torrents de Vimeners i de Can Bernat és molt bona i més enllà, sobre el castell de Montsoriu i les muntanyes de les Guilleries.
Després de gaudir d’aquest excel·lent mirador continuem la ruta. A partir d’ací, el camí inicia una baixada per antigues carboneres travessant la tartera de la Canal Llarga (3h 07’), arribem al lloc anomenat Dues Rieres (3h 36’), punt de confluència entre la Riera de Vimeners i la del Sot dels Güers formant la Riera de Riells. Ara el camí discorre paral·lel a la riera, uns 20 metres per sobra.
Seguim el camí, sempre acompanyats pel soroll de l’aigua, saltant per les roques de la riera. El camí, ens permet baixar a la vora de la riera per admirar els salts d’aigua que es formen en la llera del riu.
Passada una carbonera que té una pedra enorme al mig, deixem un camí a la dreta, que ens portaria també a Riells pel Corralet d'en Pelegrí, i seguim pel de l'esquerra, que ara en baixada més forta aviat ens porta a
trobar una ampla pista al costat de la riera i d’un salt d’aigua (4h 28’), un lloc magnífic per dinar.
Desprès de dinar tranquil·lament, continuem per la pista passant pel costat d’uns esplèndids castanyers. Seguim la pista i en menis de 20 minuts, arribem a l’Abadia de Sant Martí, inici i final d’aquesta sorprenen excursió (4h 58’). No hay comentarios:

Publicar un comentario